DAYANG ATHIRAH'S OFFICIAL BLOG

Lilypie Angel and Memorial tickers

Monday, July 27, 2009

Pulau Tioman , Pahang

24hb Julai 2009
Alhamdulillah , Syukur ke hadrat Illahi , kami semua tiba di destinasi dengan selamatnya . Setibanya kami di sana , dengan kadar segera , kami meletakkan barangbarang di dalam bilik dan terus menuju ke kedai makan yang berada berhampiran . Al-maklumlah , LAPAR belum breakfast . Jam menunjukkan kirakira dalam pukul sepuluh pagi . Kami duduk , order , dan makan ! Selesai makan , kami masuk bilik , dan tidur .

Pada jam kirakira dua petang , kami bersiap sedia untuk turun ke laut . Bukan pergi menangkap ikan , tetapi pergi scuba diving . Dive site yang pertama dinamakan , Renggis . That site was supposed to be like lawaaa laaa kalau dive en . But , I don't know why the water sangat tak clear . Agakagak geram la jugakkk . I was in there for just 27 minutes and depth dia is just 6.3 meter . Gila sekejap KOTT . TERsalah ikut dive master . TERikut dive master yang bawak student . Memang panaaaaaaaaasss je hati bila kena naik . Dah la air baru guna 50 bar . Sabar je lahh . Bila dah naikk , semua orang gear up nak tukar tank except for me . Malas lah nak tukar tank . Air banyak lagi , guna untuk second dive la .

Dekat atas bot , while bot kena tunda because bot rosak , I was thinking of food je tauu . Memang berangan nak makannnn je sepanjang perjalanan . Ingatkan balik au , ruparupanya terus pergi ke second dive site . Memang panassss je la hati ni . Second dive site is called Tomok . I don't know why nama dia Tomok . Maybe because it is One In A Million KOTT . Haha , Kat situ takde benda menarikk . Coral tak banyak , ikan tak banyak . Yang banyak is just sea urchin ! Haha , Tatap lah sea urchin yang berlambak kat situu . Oh and anddd , kat Tomok ni ada kereta au kat bawah . Kalau air laut tu clear , memang CANTIK sangat gambar ! But unfortunately , air laut sangatlah tak clear . GERAM !

Lepas 39 minutes ada kat bawah tu , sedalam 11.4 meter sahaja , air dalam tank pun semakin berkurangan daripada 150 bar jadi 80 bar , kami pun naik lah ke atas bot dan pulang ke Sri Paya Resort . Mandimandi , makan , then tidur .

25hb Julai 2009
Second day at Tioman Island , Pahang . Dengan penuh perasaan bangun seawal tujuh pagi , *awal la tuhh* jalanjalan kat tepi pantai yang air lautnya surut yang teramatlah sangat . Selesai berjalanjalan ambil angin , pergi breakfast dekat kedai yang berhampiran dengan bilik tuhh . Not bad lah Nasi Lemak dengan Milo suam diaa . Selesai makan , balik bilik , lepak .

Setelah sekian lama melepakk , pukul sepuluh macam tu baru diorang suruh siap nak turun laut . Dengan penuh exitednyaa pergi siap . Dah siap apa semua , masuk lah bot . Bot jalan punyalah slow ! Pukul dua belas suku baru sampai di destinasi ; Pulau Layanglayang . Memandangkan semuanya dah di gear up , apa lagi kan ? Pakai laaaa tanpa sebarang pertolongan , susah payah sendiri bhaiii . Jangan main gilaa . Dah pakai semuasemua tuhhh , TERJUNlahhh . Terjunterjun , HANYUT ! Dah hanyut , orang yang berdekatan dengan bot suruh pergi kat diorang pulakk . Dah pergi , hanyut balik . Bila dah jadi macam tu , bila kumpulan yang ada berdekatan dengan bot tu suruh pergi kat diorang , kumpulan hanyut tinggikan suara suruh diorang pulak pergi kat kitorang . LETIH siottt nak finning pergi diorang . Ombak kuat . Dah jadi macam tu , bot pergi kat kitorang . Botman campak bouy , suruh kitorang hang kat situ , and diorang tunda kitorang . Bapak letih gua cakap . Nak TERputus tangan pegang benda tu , then kena tunda . Laju gila bhaii . TIGA kali kena tunda , tak menjadi . Botman suruh hang dengan bot . Kitorang pun hang la . Then bot jalan . Bila dah time untuk turun memang SEMUA gembira tak TERkata ! Turunturun , air dia sejuk gilaaaaa . Tapi , visibility dia very bad ! Air laut macam kat Payar ! Gila teruk ! Tak nampak apaapaaa . Buat letih kena tunda , buat letih finning . Air dalan tank ada lagi 150 bar . kitrang turun dalam KOTT ; 26 meters . Turun for 29 minutes je . Tapi naiknaik , kitorang complained la air tak clear apa semua , nak buat apa lagi ?

Bila semua orang dah naik , bot pun bertolak ke Salang untuk makan . Dalam perjalanan tu , our bot hampirhampit nak TERlanggar satu diver ni . Amboiiii , selamba datuk botman diorang biarkan diorang tuh . Bahaya dohh . Mati karang siasiaaaa je . Bila dah sampai Salang , kitorang pergi la makan au . Dengan selambanya kitorang makan , duit takde pun . Satu sen pun takde . Biar je diorang yang ada duit bayar ! Hahaha . Dah habis makan , time untuk the second dive . Agak takde mood nak turun sebenarnya . Sebab turun kat situ masa trip tu memang SEMUA tak memuaskan . Visibility memang very very veryyyyyyy bad .

We were supposed to go dive at Pulau Soyak , near the Salang tu tauu . But me , my brother , Uncle Sazdli , Uncle Azhar , and Uncle Zam dive kat Salang Housereef je . Kat bawah jetty Salang tuhh . Turunturun , terus exited ! Yelahhh . Visibility dia is much much much muchhhhhhh better compared to yang lain punya dives . Memang syok ! Turun tak dalam sangat , 14.7 meters je . Turun for just 26 minutes . Air pun baru guna 50 bar . So , tinggal another 150 bar la . Yang naik ni cause mumula ingat sajesaje je nak naik , lepas tu nak turun balik . Alihalih , sedarsedar , mask dah KOTOR kena minyak bot ! Tak guna punya bot . Tu yang naik awal tuhh . Tak ke geram kalau macam tuhhh ? Sabar jelahh .

Kitorang naik ikut shore tau , bapaklah letih macam nak pengsan . Dah naik guna shore , kena usung tank yang berat macam anak gajah tu pergi ke penghujung jetty . Jetty salang dah la panjang kebebehhhh . Dengan penuh kesabaran lah kitorang usung tank tu .

Masa balik tu , I was thinking of bukak syarikat perkapalan . Seriously , I was thinking of buat kapal yang KURANG menggunakan minyak yang akan menyebabkan air laut tercemar . Ni dah kali ke berapa dah fikir nak bukak syarikat perkapalan ni . Nak set ah ! Ni CITACITA ! Kena kejar impian niiii . :DD

26hb Julai 2009
TERpaksa pulang . Pulang dengan takde perasaan sebenarnya ! Haha , Ferry daripada resort pukul tiga petang . Sampai jetty Tanjung Gemok pukul tujuh malam . Lama en ? Sabar je la dalam ferry tu . Dah la sejuk . Then beransur pulangg , ikut jalan jauh cause Uncle Joe nak ikut jalan jauh . Sampai rumah pukul dua pagi .

* p/s : SORRY kalau ada ayat yang kasar ke , TERsalah type ke , tak paham ke sebab bahasa rojakk .. SORRY gilagila ahh . Balikbalik terus blogging nih . Done blogging : FOUR a.m

4 comments:

  1. huhu..
    xkan mask je kene minyak??
    muke?
    msti kene skali!!
    haha!!


    dalam dive log..
    tules r..
    this is the best site ever!!
    haha!!

    ReplyDelete
  2. Bengong punya Syed ! Hahahahahahah , :DD

    ReplyDelete
  3. sure rambut keras macam dawai.
    hahhahahha!

    ReplyDelete